Jeśli szukasz łatwego przepisu na. Aperitif z przyjaciółmina szybki lunch lub na kolejną imprezę piknik Zdecyduj się na ten tort z szynką i oliwkami. Smaczne i miękkie, będzie wiedziało jak zachwycić Twoje kubki smakowe i tych wokół ciebie. Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i ciesz się!
Składniki dla 4 osób
-
- 250 gramów mąki
- 4 jajka
- 10 cl oleju
- 75 g startego sera Gruyère
- 15 cl ciepłego mleka
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 150 goliwki zielone z pestkami
- 150 gramów szynki gotowanej
- Sól i pieprz do smaku
Etapy przygotowania.
1. Rozgrzać piekarnik do. 180°C.
2. W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj olej i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj jajka, mleko i starty ser Gruyere. Doprawić solą i pieprzem. do smaku.
3. Pokrój szynkę w drobną kostkę i dodaj do składników w misce. Dodaj również odciśnięte zielone oliwki. Ponownie wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki.
4. Masę wlać do tortownicy i Piec przez 40 minut około 40 minut. Sprawdź czubkiem noża, który po nakłuciu ciasta powinien wyjść suchy.
5. Przed wykręceniem tortu z szynką i oliwkami pozostaw do ostygnięcia i podawaj!
Pochodzenie przepisu na ciasto z szynką i oliwkami
Ciasto z szynką i oliwkami to. bardzo popularnym daniem Francuzów. Istnieje od lat, a jego receptura tak naprawdę nie uległa zmianie. To co wiemy to, że jest to pochodzi z południa Francjidokładniej z Prowansji. Według legendy przepis wymyślili chłopi, którzy na swoich polach zajadali się oliwkami i kawałkami szynki. Następnie wpadli na pomysł, aby wymieszać te składniki i stworzyć jeszcze lepsze danie.
Placek z szynką i oliwkami to danie, które ma starożytną historię i która przetrwała wieki nie tracąc swojego smaku. Uważany jest za. przepis przodków i jest integralną częścią kuchni francuskiej.