Osso Bucco to klasyczny włoski przepis, który zachwyci każde podniebienie. Jest to bogate i smaczne danie, wykonane z kawałków cielęciny gotowanych do perfekcji w śródziemnomorskim sosie pomidorowym i aromatyzowane ziołami.
Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez wszystkie etapy przygotowania tego tradycyjnego włoskiego dania, więc przygotuj się na odkrycie tego kulinarnego cudu!
Składniki dla 4 osób
– 4 cielęce osso-bucco po około 500g
– 80g masła
– 6 plasterków boczku
– 2 cebule, posiekane
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 200ml białego wytrawnego wina
– 2 marchewki, pokrojone w kostkę
– 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
– 2 dojrzałe pomidory, obrane i wypestkowane, pokrojone w kostkę
– 1 bouquet garni (tymianek, liść laurowy, pietruszka)
– Sól i pieprz do smaku
Etapy przygotowania.
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
2. Roztopić masło w naczyniu do zapiekanek i usmażyć osso bucco na złoty kolor. Wyjąć osso bucco i odstawić na bok.
3. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek przez 3 minuty. Następnie dodaj białe wino i redukuj przez 5 minut.
4. Wróć osso bucco na patelnię, dodaj boczek, marchewki, seler, pomidory i bouquet garni. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przykryć i piec w piekarniku przez 1h30 w temperaturze 160°C.
5. Podawać na gorąco z ryżem lub makaronem!
Pochodzenie przepisu na osso-bucco
Osso-bucco to tradycyjny przepis z północnych Włoch. Jest to pyszne przygotowanie na bazie cielęciny, składające się z kawałka pokrojonej w plastry cielęciny lub cielęciny, gotowanej na parze i podawanej z sosem na bazie pomidorów i warzyw.
Przepis jest bardzo stary i po raz pierwszy został wymieniony w XVIII-wiecznej włoskiej książce kucharskiej. Pochodzenie tego dania jest niepewne, ale uważa się, że pochodzi ono od Lombardów, ludności północnych Włoch.
Osso-bucco od dawna jest popularnym przepisem we Włoszech. Dziś jest popularny na całym świecie i stał się klasykiem kuchni włoskiej.
Często podawany jest z warzywami lub makaronem i jest jednym z najpopularniejszych dań we włoskich restauracjach.