Strona główna » Ciesz się Osso Bucco: Tradycyjny włoski przepis, który wszyscy kochają!

Ciesz się Osso Bucco: Tradycyjny włoski przepis, który wszyscy kochają!

Osso Bucco to klasyczny włoski przepis, który zachwyci każde podniebienie. Jest to bogate i smaczne danie, wykonane z kawałków cielęciny gotowanych do perfekcji w śródziemnomorskim sosie pomidorowym i aromatyzowane ziołami.

Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez wszystkie etapy przygotowania tego tradycyjnego włoskiego dania, więc przygotuj się na odkrycie tego kulinarnego cudu!

Składniki dla 4 osób

– 4 cielęce osso-bucco po około 500g
– 80g masła
– 6 plasterków boczku
– 2 cebule, posiekane
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 200ml białego wytrawnego wina
– 2 marchewki, pokrojone w kostkę
– 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
– 2 dojrzałe pomidory, obrane i wypestkowane, pokrojone w kostkę
– 1 bouquet garni (tymianek, liść laurowy, pietruszka)
– Sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania.

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.

2. Roztopić masło w naczyniu do zapiekanek i usmażyć osso bucco na złoty kolor. Wyjąć osso bucco i odstawić na bok.

3. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek przez 3 minuty. Następnie dodaj białe wino i redukuj przez 5 minut.

4. Wróć osso bucco na patelnię, dodaj boczek, marchewki, seler, pomidory i bouquet garni. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przykryć i piec w piekarniku przez 1h30 w temperaturze 160°C.

5. Podawać na gorąco z ryżem lub makaronem!

Pochodzenie przepisu na osso-bucco

Osso-bucco to tradycyjny przepis z północnych Włoch. Jest to pyszne przygotowanie na bazie cielęciny, składające się z kawałka pokrojonej w plastry cielęciny lub cielęciny, gotowanej na parze i podawanej z sosem na bazie pomidorów i warzyw.

Przepis jest bardzo stary i po raz pierwszy został wymieniony w XVIII-wiecznej włoskiej książce kucharskiej. Pochodzenie tego dania jest niepewne, ale uważa się, że pochodzi ono od Lombardów, ludności północnych Włoch.

Osso-bucco od dawna jest popularnym przepisem we Włoszech. Dziś jest popularny na całym świecie i stał się klasykiem kuchni włoskiej.

Często podawany jest z warzywami lub makaronem i jest jednym z najpopularniejszych dań we włoskich restauracjach.

Related post

Mathias
Napisane przez, Mathias
Jako pisarz dla test-na-iq publikuję testy osobowości, iluzje optyczne i inne zabawne artykuły, na przykład o astrologii. Lubię śledzić najnowsze trendy i dzielić się nimi z innymi.