Tradycyjny libański przepis: tabbouleh! Mieszanka prostych i smacznych składników , która zachwyci Twoje kubki smakowe. Skorzystaj z naszego przepisu krok po kroku, aby błyskawicznie przygotować to danie.
Składniki dla 4 osób
-
- 100 g semolina pszenna
- 200 ml oliwy z oliwek
- 2 cytryny (sok)
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 80 g gotowana ciecierzyca
- 60 g posiekanej świeżej pietruszki
- 60 g z świeża mięta posiekane
- Sól i pieprz do smaku
Etapy przygotowania.
1. Kaszę mannę gotować w dużej objętości wrzącej, osolonej wody przez około 10 minut. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Odstawić na bok.
2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryn, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
3. Pokrój ogórek, cebulę, paprykę i pomidory w drobną kostkę i dodaj do poprzedniego przygotowania. Dobrze wymieszać.
4. Dodać kaszę manną, ciecierzycę, posiekaną pietruszkę i miętę i dobrze wymieszać ponownie do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
5. Podawać w temperaturze pokojowej lub schładzać w lodówce przed podaniem.
Pochodzenie libańskiego przepisu na tabbouleh
Libański tabbouleh to bardzo stara potrawa, która powstała na Bliskim Wschodzie wieki temu. Składa się głównie ze zgniecionych ziaren pszenicy, świeżych ziół, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Ten wegetariański przepis jest uważany za. tradycyjne danie libańskie i jest bardzo popularne na całym Bliskim Wschodzie i nie tylko.
Dokładne pochodzenie libańskiego tabbouleh nie jest jasne, ale wiadomo, że jest on bardzo stary. W czasach m.in. zgniecione ziarna pszenicy zostały wykorzystane do stworzenia dania, które można podawać samodzielnie lub z warzywami czy rybami. Uważa się, że libański tabbouleh rozwinął się ze starożytnych przepisów sięgających czasów pierwszych rolników w tym regionie.
Obecnie libański tabbouleh jest jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w całym regionie. Jest smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Uważana jest za typowy przepis kuchni libańskiej i stała się bardzo popularna na całym świecie.