Ten przepis jest łatwy do wykonania i nie zajmuje dużo czasu. Focaccia to. chleb pochodzący z Włoch , który może być zwieńczony pomidorami, oliwkami, serem i ziołami. W towarzystwie zielonej sałatki jest doskonałą opcją dla szybki i smaczny posiłek ! Będzie to również hit na aperitifie między przyjaciółmi.
Składniki dla 4 osób
-
- Biała mąka: 500 g
- Drożdże piekarskie : 10 g
- Sól: 10 g
- Oliwa z oliwek: 30 g
- Ciepła woda: 300 ml
- Suszone oregano : 5 g
- Dodatkowa oliwa z oliwek do przyprawienia: 10 ml
Etapy przygotowania.
Krok 1: Drożdże piekarskie rozpuścić w ciepłej wodzie. Pozostawić do odstania na 5 minut.
Krok 2: W dużej misce połącz mąkę, sól i suszone oregano.
Krok 3: Wymieszać z oliwą z oliwek i mieszanką drożdży. Ugniataj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Krok 4: Uformuj ciasto w kulę i pozostawić do odpoczynku na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5: Rozwałkuj ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić palcami kilka dziurek w powierzchni.
Krok 6: Skropić odrobiną oliwy z oliwek i piec w temperaturze 210°C przez 20 minut.
Krok 7: Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem.
Geneza przepisu na focaccię
Focaccia to bardzo stary przepis z Włoch, sięgający czasów starożytnego Rzymu. W tamtych czasach znana była jako. panis focacius”. i został uznany za chleb ubogich. Składał się z mąki, oliwy, wody i soli i często był przyozdabiany ziołami. Od wieków jest podstawą włoskiej kultury i kuchni.
Z czasem przepis dostosował się do gustów i preferencji konsumentów. Ze strony . dodatkowe składniki takie jak pomidory, cebula i czosnek zostały dodane do bazy, aby uczynić ją smaczniejszą. Dziś focaccia cieszy się większą popularnością niż kiedykolwiek i jest uważana za klasykę kuchni włoskiej.