Dzięki bazie z jabłek i bananów oraz. chrupiącą warstwą Dzięki mieszance mąki, masła i cukru jest to przepis, którego nie możesz przegapić. Przygotuj się na kremową i chrupiącą rozkosz!
Składniki dla 4 osób
- 4 jabłka (400 g)
- 2 banany (200 g)
- 90 g z masło
- 90 g cukru
- 120 g mąki
- 2 łyżki stołowe cynamon
- 1 szczypta soli
Etapy przygotowania.
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Obrać i Pokrój jabłka na małe kawałkii to samo zrób z bananami.
3. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon.
4. Dodaj zimne masło, pokrojone na małe kawałki, i wyrabiaj masę palcami, aż uzyskasz. piaskową konsystencję.
5. W naczyniu żaroodpornym podziel pokrojone jabłka i banany, a na wierzchu posyp mieszanką mąki/cukru/cynamonu.
6. Piec przez 30 minut , aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
7. Podawaj na ciepło lub na zimno, jak lubisz!
Geneza przepisu na jabłkowo-bananową kruszonkę
Jabłkowo-bananowa kruszonka to pyszny i bardzo lubiany przepis. Skąd jednak wzięła się jego geneza?
Kruszonka pojawiła się na po raz pierwszy w Angliiw latach 40. XX wieku. Była to bardzo prosta receptura, która umożliwiała m.in. recykling resztek ciastek. Owoce zostały wymieszane z warstwą kruchego ciasta i roztopionym masłem. Jabłka i banany nie były wówczas zbyt popularne i dlatego nie zostały uwzględnione w oryginalnym przepisie.
Następnie przepis rozprzestrzenił się w Stanach Zjednoczonych, gdzie zaczęto dodawać owoce. Doprowadziło to do powstania najbardziej znanej wersji jabłkowo-bananowej kruszonki. Dziś ten przepis to. popularny na całym świecie i stał się klasycznym ciastem.