Odkryj ten łatwy do przygotowania przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe swoimi wyważonymi smakami. W zaledwie kilka minut przygotujesz pyszną przystawkę. Możesz również użyć ich podać na brunchu.
Składniki dla 4 osób
-
- 8 jaj
- 2 awokado
- 4 plastry bekonu
- Sól i pieprz do smaku
- trzy łyżki stołowe majonezu
- Oliwa z oliwek (30 g)
Etapy przygotowania.
Krok 1: Ugotuj jajka na średnim ogniu. Po ugotowaniu obrać i przepołowić jajka. Oddziel białka od żółtek.
Krok 2: Rozgnieć żółtka i wymieszaj z majonezem. Rozprowadzić masę do białek za pomocą małej łyżeczki. Odstawić na bok.
Krok 3: Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, następnie obierz i pokrój każdą połówkę w drobną kostkę. Odstaw na bok.
Krok 4: Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i smaż boczek przez 5 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odsącz na papierowych ręcznikach.
Krok 5: Na dnie każdego talerza ułóż jajka i dodaj kostki awokado. Posypać kawałkami bekonu oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać natychmiast.
Geneza przepisu na jajka mimozowe z awokado i bekonem
Dokładne pochodzenie tego przepisu nie jest pewne, choć powszechnie przypisuje się go kuchni francuskiej. Jajka mimoza to w rzeczywistości m.in. klasykiem kuchni francuskiejPodaje się je z różnymi nadzieniami.
Termin mimoza pojawił się w odniesieniu do tego dania od połowy XX wieku. Wywodzi się on od łacińskiego słowa „mimosus”, które oznacza „który wygląda jak mimoza„. Przepis na jajka mimozowe z awokado i bekonem to. bardziej nowoczesną wariacją klasycznego przepisu. Połączenie awokado i boczku jest idealne na szybką i smaczną przystawkę.
Jajka mimoza z awokado i bekonem mogą być również zjeść na śniadaniePyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Bogaty smak awokado i bekonu doskonale łączy się z delikatnym smakiem jajek. Danie to jest bogate w białko i składniki odżywcze, dzięki czemu jest doskonałą propozycją na pracowite poranki.