Jeśli szukasz taniego, szybkiego i smacznego przepisu, kiełbasa rougail jest dla Ciebie! Ten tradycyjny przepis z wyspy Reunion można jeść z makaronem, ryżem lub warzywami. Można się nim również delektować samodzielnie. Odkryj, jak zrobić ten przepis w kilku prostych krokach.
Składniki dla 4 osób
- 4 kiełbasy (400 g)
- 2 cebule (200 g)
- 5 pomidorów (500 g)
- 2 papryczki chilli (50 g)
- 1 łyżeczka kurkumy (5 g)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Etapy przygotowania.
1. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.
2. Pomidory umyć, wypestkować i pokroić w kostkę.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut.
4. Dodać kiełbaski i smażyć przez około 10 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając.
5. Teraz dodaj pomidory, kurkumę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Dusić przez 15 minut na małym ogniu.
6. Pokrój chilli na pół i dodaj je do kiełbasy rougail na 5 minut przed końcem czasu gotowania, aby nie były rozgotowane.
7. Podawaj na gorąco z białym ryżem lub makaronem!
Pochodzenie rougail saucisse
Kiełbasa rougail to bardzo popularny przepis na Oceanie Indyjskim, a dokładniej na wyspie Reunion. Przepis ten jest pierwotnie specjalnością Kreoli, którzy opracowali go z lokalnych produktów, takich jak kiełbasa, papryka, cebula, imbir i kurkuma.
Kiełbasa rougail to bardzo smaczne i popularne danie, które może być podawane o każdej porze dnia i może towarzyszyć mu ryż lub chleb. Przepis ten stał się tak popularny, że obecnie podawany jest w wielu restauracjach Reunionu, a nawet we francuskich.