Strona główna » Kiełbasa rougail, czyli zachodnioindyjski przepis, który Cię rozgrzeje, łatwy do wykonania i nie drogi!

Kiełbasa rougail, czyli zachodnioindyjski przepis, który Cię rozgrzeje, łatwy do wykonania i nie drogi!

Jeśli szukasz taniego, szybkiego i smacznego przepisu, kiełbasa rougail jest dla Ciebie! Ten tradycyjny przepis z wyspy Reunion można jeść z makaronem, ryżem lub warzywami. Można się nim również delektować samodzielnie. Odkryj, jak zrobić ten przepis w kilku prostych krokach.

Składniki dla 4 osób

  • 4 kiełbasy (400 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 5 pomidorów (500 g)
  • 2 papryczki chilli (50 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (5 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek (30 ml)

Etapy przygotowania.

1. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.
2. Pomidory umyć, wypestkować i pokroić w kostkę.
3. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut.
4. Dodać kiełbaski i smażyć przez około 10 minut na średnim ogniu, regularnie mieszając.
5. Teraz dodaj pomidory, kurkumę, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Dusić przez 15 minut na małym ogniu.
6. Pokrój chilli na pół i dodaj je do kiełbasy rougail na 5 minut przed końcem czasu gotowania, aby nie były rozgotowane.
7. Podawaj na gorąco z białym ryżem lub makaronem!

Pochodzenie rougail saucisse

Kiełbasa rougail to bardzo popularny przepis na Oceanie Indyjskim, a dokładniej na wyspie Reunion. Przepis ten jest pierwotnie specjalnością Kreoli, którzy opracowali go z lokalnych produktów, takich jak kiełbasa, papryka, cebula, imbir i kurkuma.

Kiełbasa rougail to bardzo smaczne i popularne danie, które może być podawane o każdej porze dnia i może towarzyszyć mu ryż lub chleb. Przepis ten stał się tak popularny, że obecnie podawany jest w wielu restauracjach Reunionu, a nawet we francuskich.

Related post

Mathias
Napisane przez, Mathias
Jako pisarz dla test-na-iq publikuję testy osobowości, iluzje optyczne i inne zabawne artykuły, na przykład o astrologii. Lubię śledzić najnowsze trendy i dzielić się nimi z innymi.