Łatwe w przygotowaniuTe pyszne cegiełki są gotowe w zaledwie 30 minut i stanowią doskonałą mieszankę świeżych, smacznych i pożywnych składników. Przepis jest prosty i można go dostosować, jeśli chcesz dodać więcej składników lub usunąć niektóre. Wykonaj poniższe kroki, aby dowiedzieć się, jak zrobić Cegiełki z tuńczyka i ziemniaków, aby uzyskać pyszne i pożywne doświadczenie kulinarne.
Składniki dla 4 osób
-
- 4 ziemniaki (400 g)
- 2 puszki tuńczyk w zalewie (200 g)
- 2 cebule (60 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 2 jajka
- 2 łyżki stołowe posiekana pietruszka (20 g)
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek (10 g)
- Sól i pieprz do smaku
- 8 arkuszy cegiełek (160 g)
Etapy przygotowania.
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Zrób z nich Ziemniaki ugotować na parze przez 20 minut.
3. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, a następnie podsmaż na patelni z oliwą z oliwek, aż stanie się półprzezroczysta, około 5 minut.
4. Dodaj odsączonego tuńczykaDodaj tuńczyka, kostki ziemniaków i pietruszkę i dobrze wymieszaj, aby połączyć składniki. Dodać sól i pieprz do smaku. Dusić na średnim ogniu przez 3 minuty.
5. Wyłącz ogień i dodaj ubite jajka i mieszaj, aż masa będzie gładka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed użyciem. zmontuj klocki.
6. Przetnij każdy arkusz ciasta ceglanego na pół i umieść na płaskiej, oprószonej mąką powierzchni. Umieść 1 łyżkę stołową mieszanki na każdej połówce arkusza, a następnie Złóż arkusz w kształt trójkąta i zaklej krawędzie, aby utworzyć cegiełkę. Powtórz proces z pozostałymi składnikami, aż zużyjesz wszystkie pozostałe arkusze.
7. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremkach do muffinek i piecz przez 15 minut do uzyskania złotego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno tak jak lubisz!
Pochodzenie przepisu na kruchą potrawę z tuńczyka i ziemniaków
Przepis na kruszonkę z tuńczyka i ziemniaków cieszy się dużą popularnością i jest pochodzący z południa Francji. Sięga kilku wieków wstecz i jest integralną częścią francuskiej kultury kulinarnej. Cegiełki z ziemniaków i tuńczyka to m.in. wyjątkowe połączenie smakówi może być podawane jako lekki posiłek lub pyszny aperitif.
Ten przepis jest oryginalnie mieszanką lokalnych produktów i śródziemnomorskich smaków. Zastosowanie ziemniaków i tuńczyka zostało spopularyzowane przez lokalnych rybaków, którzy z kawałków ryby i ziemniaków tworzyli smaczną mieszankę, którą podawali do złowionych ryb. Składniki zawijano następnie w arkusze brygady, co nadało przepisowi charakterystyczny kształt i konsystencję.
Od tego czasu przepis na brygi z tuńczyka i ziemniaków[angadaptowany na wiele sposobów. Współczesne odmiany często zawierają. warzywa, zioła i przyprawy Dodatkowe warzywa, zioła i przyprawy, a także alternatywne składniki, takie jak rośliny strączkowe czy jajka. Niezależnie od tego, jak go przygotujesz, ten przepis to prawdziwa uczta!