Zrównoważona mieszanka m.in. słodkich i kwaśnych smakówtagine to danie łatwe do przygotowania i które zachwyci kubki smakowe największych smakoszy. W tym artykule zdradzam Wam przepis na tagine z kurczaka z konserwowanymi cytrynami.
Składniki dla 4 osób
-
- 1 kurczak, 1,5 kg, pokrojony na kawałki
- 2 cebule, drobno posiekane
- 150 g oliwek zielonych
- 1 łyżeczka imbir mielony
- 1 łyżeczka kminek mielony
- 1 łyżeczka paprykarzmiękki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 8 cienko pokrojone cytryny konserwowe
- Sól i pieprz do smaku
Etapy przygotowania.
1. Rozgrzać piekarnik do. 180°C.
2. W naczyniu do zapiekanek rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż stanie się półprzezroczysta. Dodać kurczaka i Sauté przez 5 minut..
3. Dodaj imbir, kminek, paprykę, czosnek i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
4. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie miękki i ugotowany na wylot.
5. Posypać tagine zielonymi oliwkami i konserwowanymi cytrynami i podawać na gorąco z białym ryżem lub warzywami gotowanymi na parze.
Geneza przepisu na tagine z kurczaka z konserwowanymi cytrynami
Tagine z kurczaka z skonfiskowanymi cytrynami to przepis, który pochodzi z prosto z Maroka. Jest to słodko-kwaśny gulasz z kurczaka, cebuli, oliwy z oliwek i konserwowanych cytryn.
Tagine to. tradycyjne danie marokańskie , które zostało wymyślone ponad tysiąc lat temu. Stało się bardzo popularne w całym regionie Maghrebu i nie tylko.
Przepis na tagine z kurczaka z konserwowanymi cytrynami jest bardzo stary i bardzo popularny wśród Marokańczyków. W oryginalnej wersji kurczak jest gotowany na parze z cebulą, oliwą i konserwowanymi cytrynami, które nadają potrawie słodko-kwaśny akcent.
Kurczak tagine z konserwowanymi cytrynami to bardzo popularne danie, które obecnie serwowane jest na całym świecie. Często towarzyszy mu ryż lub chleb, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsze.