Szukasz smacznego przepisu, który zachwyci Twoje kubki smakowe? Nie szukaj dalej!
Mamy pyszną tartę cebulową, która zaspokoi Twoje kubki smakowe.
Łatwa do wykonania i strasznie pyszna, ta tarta cebulowa jest stworzona, aby zaimponować Twoim znajomym!
Składniki dla 4 osób
Kruche ciasto: 250g
Cebula: 3
Oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
Masło: 30g
Sól: do smaku
Pieprz: do smaku
Świeża śmietana: 100ml
Mleko: 50ml
Tarty ser Gruyère: 100g
Etapy przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Pokrój cienko cebulę i podsmażaj ją na patelni z masłem i oliwą przez 10 minut na średnim ogniu.
3. W międzyczasie rozwałkuj kruche ciasto na blasze do pierogów i nakłuj je widelcem.
4. Gdy cebula będzie już ugotowana, rozłóż ją na spodzie tarty.
5. W misce wymieszaj śmietanę, mleko, sól i pieprz do uzyskania gładkiej konsystencji i zalej cebulę.
6. Przykryj startym serem Gruyere i zapiekaj przez 30 minut.
7. Gdy placek będzie złotobrązowy, a ser się rozpuści, wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco.
Możesz zrobić go z serem, jak pokazano w tym przepisie znalezionym na Instagramie :
Voir cette publication sur Instagram
Pochodzenie tarty cebulowej
Tarta cebulowa to przepis rozpowszechniony i ceniony na całym świecie.
Ma długą historię i pochodzi od tradycyjnego niemieckiego dania zwanego Zwiebelkuchen. Jest to placek z ciasta francuskiego z nadzieniem z cebuli i sera.
Został wprowadzony do Wielkiej Brytanii i USA przez niemieckich imigrantów pod koniec XIX wieku, gdzie został zaadaptowany i spopularyzowany.
Onion pie jest obecnie podstawą w wielu brytyjskich i amerykańskich restauracjach.