Składa się z bazy miękkiej i zwiewnej bezy pokryta bitą śmietaną i posypana owocami. W tym przepisie zrobimy ją jak klasyczną pavlovę, ale dodamy passiflorę, aby nadać jej egzotyczny i słodki akcent. Pyszny w smaku i pięknie prezentujący się, będzie wspaniale wyglądał na Twoim stole. Postępuj zgodnie z przepisem i ciesz się!
Składniki dla 4 osób
– 4 białka jaj, 120 g
– 120 g cukru pudru
– skórka z cytryny
– 1 łyżeczka białego octu
– 120 g cukru pudru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka stołowa Maïzena
– 2 passion fruit
– 250 ml pełna śmietana, bardzo zimna
Etapy przygotowania.
1. Rozgrzej piekarnik do 150°C (oznaczenie gazowe 5).
2. W miseczce wymieszaj skórkę z cytryny z cukrem pudrem. Odstawić na bok.
3. Ubij białka ze szczyptą soli i białym octem. Gdy zaczną się pienić, delikatnie dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, aż białka się uformują zwartych, błyszczących szczytów.
4. Delikatnie złóż w skrobię kukurydzianą i połowę zarezerwowanej mieszanki cytryny i cukru pudru. Wymieszaj delikatnie drewnianą szpatułką, aż dobrze się połączy.
5. Rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i daj jej okrągły kształt.
6. Wstawić do piekarnika na ok. 45 minut lub aż pavlova będzie złotobrązowa, a następnie pozostawić do ostygnięcia w całości.
7. W osobnej misce ubij 250 ml zimnej płynnej śmietany, aż będzie sztywna i gęsta. Wymieszaj z pozostałą masą cytrynową i odłożonym cukrem pudrem, aby uzyskać lekko osłodzony, pachnący cytryną krem.
8. Rozprowadź krem na schłodzonej pavlovej i udekorować owocami męczennicy przed podaniem.
Geneza przepisu na pavlovę z passiflorą
Passion fruit pavlova to przepis, który powstał kilkadziesiąt lat temu. Jej oryginalny przepis został wymyślony przez m.in. austriacki kucharz, ale spopularyzowali go Australijczycy i Nowozelandczycy.
Ten przepis na bezę podaje się z passiflorą i bitą śmietaną. Beza i passiflora tworzą słodkie i cierpkie połączenie, które jest bardzo smaczne. Pavlova stała się m.in. klasykiem podczas uroczystych posiłków i spotkań rodzinnych.
Jest to jeden z najpopularniejszych deserów w Australii i Nowej Zelandii, a obecnie jest popularny na całym świecie. Zarówno profesjonalni, jak i amatorscy kucharze inspirują się oryginalnymi przepisami, aby stworzyć własne wersje passion fruit pavlova.