Strona główna » Przygotuj błyskawicznie pyszną sałatkę Cezar! Sekret jej wyjątkowego smaku? Zdradzamy go tutaj!

Przygotuj błyskawicznie pyszną sałatkę Cezar! Sekret jej wyjątkowego smaku? Zdradzamy go tutaj!

Jeśli szukasz smacznej i orzeźwiającej sałatki, to sałatka Cezar jest idealną propozycją.

Dzięki połączeniu chrupiącej sałaty rzymskiej, chrupiących grzanek, świeżego parmezanu i kremowej mieszanki dressingów, ta sałatka jest doskonałym wyborem, który może towarzyszyć każdemu posiłkowi.

Jest łatwa w przygotowaniu i może być podawana na ciepło lub na zimno. Sekret jej wyjątkowego smaku? Sos Cezar, na który przepis również podajemy!

Skorzystaj z tego przepisu, aby stworzyć własną wersję sałatki Cezar.

Składniki dla 4 osób

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 pęczek sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Składniki na sos Cezar:
    • 2/3 szklanki majonezu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki musztardy dijon
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki startego parmezanu

Etapy przygotowania.

1. Gotuj filety z kurczaka na gorącej patelni, aż będą ugotowane w całości, około 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut przed pokrojeniem w kostkę.

2. Podgrzać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny na małej patelni i podsmażyć mielony czosnek do lekkiego zbrązowienia, około 3 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

3. W dużej misce delikatnie wymieszać sałatę rzymską, kostki kurczaka, kromki chleba tostowego, oliwę i ocet, mieszankę czosnkową i starty parmezan oraz sól i pieprz do smaku.

4. Podawać natychmiast z sosem Caesar (patrz przepis poniżej).

Przepis na sos Cezar:

1. W dużej misce wymieszaj majonez, sok z cytryny i musztardę dijon, aż składniki dobrze się połączą.

2. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, stale ubijając, aż do uzyskania gładkiej i dobrze wymieszanej masy.

3. Dodaj posiekany czosnek i starty parmezan i mieszaj, aż wszystkie składniki będą dobrze zintegrowane.

4. Dopraw do smaku solą i pieprzem przed podaniem z sałatką Cezar (patrz przepis powyżej).

Pochodzenie przepisu na sałatkę Cezar

Sałatka Cezar to mieszanka sałaty rzymskiej, grzanek, parmezanu i sosu anchois, która stała się popularna w latach 20. XX wieku w Stanach Zjednoczonych.

Legenda głosi, że przepis został wymyślony przez meksykańskiego restauratora Cesara Cardiniego w Tijuanie w Meksyku. Od tego czasu receptura pozostała niezmienna i stała się integralną częścią amerykańskiej kuchni.

Sałatka Cezar jest obecnie serwowana w wielu restauracjach na całym świecie.

Related post

Mathias
Napisane przez, Mathias
Jako pisarz dla test-na-iq publikuję testy osobowości, iluzje optyczne i inne zabawne artykuły, na przykład o astrologii. Lubię śledzić najnowsze trendy i dzielić się nimi z innymi.