To smaczna mieszanka m.in.świeżych składnikówNależą do nich pomidory, papryka, cebula i zioła. Jest to. bardzo łatwe do przygotowania i jest doskonałym posiłkiem na gorące letnie dni. Poniżej przedstawiamy nasz przepis na gazpacho w domu.
Składniki dla 4 osób
-
- 500g dojrzałe pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołoweoliwa z oliwek
- 2 łyżki stołowe octu sherry
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 50g z czerstwy biały chleb
- surowa szynka pokrojona w kostkę (opcjonalnie)
Etapy przygotowania.
1. Umyć i obrać pomidoryobrać pomidory, ogórek i paprykę. Warzywa pokroić w drobną kostkę.
2. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Wszystkie warzywa przełóż do miski i dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
3. Pokrój chleb na kawałki i namocz przez 10 minut w misce z zimną wodą. Odsącz dobrze chleb i dodaj go do warzyw. Dobrze wymieszać.
4. Schładzać przez 2 godzinyNastępnie zmiksować gazpacho na gładkie purée za pomocą blendera ręcznego lub robota kuchennego, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
5. Podawać schłodzone (w temperaturze od 5°C do 8°C), w towarzystwie małych kostek szynki, jeśli chcesz je dodać do swojego gazpacho.
Pochodzenie przepisu na gazpacho
Gazpacho to. zimna zupa pochodząca z Andaluzjiregionu w południowej Hiszpanii. Przepis sięga czasów rzymskich, ale z czasem był modyfikowany. Mówi się, że za obecną wersję, która zawiera pomidora i oliwę z oliwek, odpowiadają Arabowie. Można dodać inne składniki w zależności od smaku, np. przyprawy. Gazpacho podaje się schłodzone i jest bardzo popularne latem, gdyż. bardzo orzeźwiające i odżywcze. Jest to prosty, smaczny przepis, który jest bardzo popularny w Hiszpanii i na całym świecie.