Tarte tatin to bardzo popularny i łatwy do wykonania przepis. Składa się z karmelizowanych jabłek, ciasta i masła. Jest to deser, który zachwyca kubki smakowe i jest lubiany przez wszystkich. Tarte tatin jest bardzo apetyczny i bardzo ładny do podania. Jest idealny do dzielenia się z przyjaciółmi i rodziną. Jest to deser, który można jeść na ciepło lub na zimno i bardzo dobrze się przechowuje. Nie czekaj więc dłużej i zasmakuj w dobrym tarte tatin!
Składniki dla 4 osób
– 4 jabłka (około 700 g)
– 100 g miękkiego masła
– 100 g cukru pudru
– 1 ciasto francuskie (ok. 400 g)
Etapy przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Obierz i wydrąż jabłka, a następnie pokrój je na ćwiartki.
3. Roztopić masło na patelni i posypać cukrem.
4. Dodać kliny jabłek i smażyć na średnim ogniu, aż do skarmelizowania.
5. Rozwinąć ciasto francuskie na posypanej mąką powierzchni roboczej i umieścić kliny jabłka na środku, tworząc okrąg. Złożyć brzegi do środka, aby przykryć owoce.
6. Przenieść tarte tatin na blaszkę do piekarnika i piec przez 25 minut, aż ciasto będzie złote.
7. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na kilka minut.
Pochodzenie przepisu na tarte tatin
Tarte tatin to przepis, który został wymyślony przez francuskie siostry, Stéphanie i Caroline Tatin, które prowadziły hotel-restauracja w Lamotte-Beuvron w Sologne. Przepis pochodzi z początku XX wieku. Według legendy jedna z sióstr zapomniała nałożyć ciasto na pieczone jabłko i aby ratować dzień, przykryła je ciastem i włożyła do piekarnika. Klienci byli zachwyceni i prosili o dodanie przepisu do menu. Dziś tarte tatin jest popularnym deserem w wielu krajach.