Czy masz ochotę na smaczny przepis, który wszyscy pokochają? Moussaka to grecki przepis z warzyw, mięsa mielonego i sera, który jest spożywany na gorąco i jest idealny na rodzinny posiłek.
Wykonaj poniższe kroki, aby dowiedzieć się, jak zrobić własną moussakę!
Składniki dla 4 osób
- 800 gramów mięsa mielonego
- 4 bakłażany
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- 200 gramów startego sera
- 3 jajka
Etapy przygotowania.
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Pokrój bakłażany w cienkie plastry i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawić odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Piecz plastry bakłażana przez 15 minut, aż lekko się zrumienią.
3. W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez 5 minut. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie ugotowane na wylot. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Dodać passatę pomidorową i posiekaną pietruszkę, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę mięsa mielonego następnie przykryć plastrami bakłażana, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę mięsa i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana.
6. Ubić jajka i wymieszać z tartym serem, następnie wylać tę masę na plastry bakłażana i dobrze rozprowadzić drewnianą szpatułką.
7. Zapiekać w piekarniku przez 20 minut, aż ser będzie dobrze zrumieniony. Podawać na gorąco.
Pochodzenie przepisu na moussakę
Moussaka to. emblematyczny przepis kuchni greckiej, ale jest również popularny w krajach bałkańskich, takich jak Turcja, Bułgaria i Macedonia.
Zwykle składa się z warstw mięsa mielonego, bakłażana i sosu beszamelowego. Zazwyczaj podawany jest na gorąco, ale może być również podawany na zimno.
Moussaka jest po raz pierwszy wspomniana w starożytnej greckiej książce kucharskiej Deipnosophistae (lub Bankiet uczonych) napisanej przez ateńskiego pisarza Athenaeusa.
Opisuje on przepis zwany plakountos, który jest rodzajem placka z mielonego mięsa i warzyw, który jest bardzo podobny do moussaki.
Z czasem przepis ten ewoluował i został dostosowany do różnych gustów i kultur kulinarnych. Dlatego obecnie jest tak popularny w innych krajach Bliskiego Wschodu i na Bałkanach.
Moussaka stała się jednym z najbardziej popularnych przepisów w kuchni greckiej i jest obecnie uważana za danie narodowe.