Dobrze trafiliście! Oto pyszny i bardzo prosty przepis: supremki z kurczaka w sosie pieczarkowym. Jest to danie, które możesz przygotować w mniej niż 30 minut. A więc, czy jesteś gotowy do gotowania?
Składniki dla 4 osób
-
- 4 piersi z kurczaka (400 g)
- 200 g z pieczarki
- 1 cebula
- 25 kl. świeża śmietana
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Etapy przygotowania.
1. Rozgrzać piekarnik do. 180°C.
2. Oczyść grzyby i pokrój je w paski. Posiekać cebulę.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i. usmażyć cebulę , aż stanie się półprzezroczysta. Następnie dodajemy grzyby i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Przełóż supły z kurczaka do naczynia żaroodpornego i Piec przez 20 minut.
5. Gdy supremki są już ugotowane, dodaj do potrawy crème fraîche oraz pieczarki z cebulą i wymieszaj. Zapiekać ponownie przez kolejne 10 minut.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawać na gorąco z ziemniakami lub białym ryżem.
Geneza przepisu na supły drobiowe w sosie grzybowym
Supremki drobiowe w sosie grzybowym to bardzo popularny przepis, którego początki sięgają wieków. Uważa się, że były one m.in. wynalezione w 1800 rokui były podawane w domach ówczesnych mieszczan. Przedstawiliśmy Wam oryginalny przepis, który zawierał supremę z kurczaka, crème fraîche, świeże grzyby i cebulę. Składniki te były gotowane razem, aby stworzyć kremowy i smaczny sos. Przepis ten do dziś cieszy się dużą popularnością, a są wiele odmian. Idealna na elegancką kolację, a przy tym łatwa w przygotowaniu.