Strona główna » Tagine z kurczaka z morelami, orientalna rozkosz, którą można się cieszyć z przyjaciółmi lub rodziną!

Tagine z kurczaka z morelami, orientalna rozkosz, którą można się cieszyć z przyjaciółmi lub rodziną!

Możesz zaskoczyć swoje kubki smakowe tym soczystym tagine z kurczaka z morelami! Jego słodko-gorzki smak i subtelny aromat sprawiają, że danie to jest prawdziwą gratką dla smakoszy. Między delikatnie aromatyzowanymi kawałkami kurczaka a rozpływającymi się morelami tagine ujawnia swoje mocne strony. W towarzystwie semoliny lub ryżu basmati, jest to idealne danie na kolację z przyjaciółmi lub rodziną. Wykonaj poniższe kroki, aby przygotować ten przysmak.

Składniki dla 4 osób

1 kurczak pokrojony na kawałki (800 g)
2 cebule (200 g)
2 ząbki czosnku (10 g)
1 łyżeczka kminku (3 g)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek (30 ml)
2 łyżki stołowe miodu (30 g)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (3 g)
1/2 łyżeczki papryki (3 g)
2 szczypty soli
250 ml wywaru warzywnego
200 g suszonych moreli
4 marchewki (160 g)
250 ml soku pomarańczowego

Etapy przygotowania.

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. W dużym naczyniu do zapiekanek podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kurczaka i przyprawy. Smażyć przez 5 minut.
3. Dodaj miód, bulion, marchew i suszone morele. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
4. Wlać sok pomarańczowy i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos się zredukuje i zgęstnieje.
5. Podawać na gorąco z kaszą manną, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Pochodzenie przepisu na tagine z kurczaka z morelami

Tagine z kurczaka z morelami to tradycyjny przepis z Maghrebu, a w szczególności z Maroka. Wywodzący się z Bliskiego Wschodu, charakteryzuje się mieszanką słodkich i łagodnych smaków. Świeże lub suszone morele dodają przepisowi słodyczy, natomiast przyprawy nadają mu bardzo szczególny smak. Przepis podaje się z warzywami i świeżymi ziołami, a wszystko to gotuje się w glinianym naczyniu zwanym tagine. Składniki są gotowane na parze, dzięki czemu zachowują swoje smaki i witaminy. Przepis ten jest bardzo popularny w świecie arabskim i często podaje się go podczas świąt.

Related post

Vanessa Meister
Napisane przez, Vanessa Meister
Mam na imię Vanessa mam 26 lat i jestem web copywriterem i content managerem. Moją pasją jest internet, e-marketing, web design, copywriting, projektowanie, web.... Dopóki jest kreatywność, marketing, oryginalność i nowe technologie.