Łatwy do wykonania, będziesz potrzebować tylko kilku składników , aby przygotować to pyszne danie. Oprócz tego, że danie to jest zdrowe, to. idealne na wieczorne posiłki , czy też na improwizowany aperitif. Odkryj dzięki temu przepisowi, jak w kilku prostych krokach przygotować doskonały tatar z łososia.
Składniki dla 4 osób
-
- 500g łososia
- 2 limonki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- Kilka listków z świeżej mięty
- Trochę nasiona granatu
- Kilka listków świeżego szczypiorku
Etapy przygotowania.
1. Pokrój łososia w drobną kostkę i umieść kostki w misce. Wycisnąć sok z limonki i dodać sok, imbir i posiekany czosnek do łososia. Dobrze wymieszać składniki.
2. Obrać i Pokrój awokado w drobną kostkę i dodaj kostki do mieszanki z łososiem. Dodać oliwę z oliwek, sól i mielony czarny pieprz i dobrze wymieszać.
3. Dodaj liście mięty, nasiona granatu i posiekany szczypiorek i delikatnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
4. Rozdziel masę pomiędzy cztery pojedyncze talerze lub verriny i podawać w temperaturze pokojowej.
Geneza przepisu na tatara z łososia
Tatar z łososia to. bardzo popularne i smaczne danie dziś. Ale skąd tak naprawdę pochodzi ten przepis?
Na początku tatar z łososia nie był tak naprawdę przepisem, a raczej metodą przygotowania ryby. Chodziło o to, aby surową rybę pokroić w bardzo cienkie plastry i w ten sposób ją podawać. Metoda ta była tbardzo popularna we Włoszech i Hiszpanii, gdzie ryby występowały bardzo obficie.
Z biegiem lat metoda ta przekształciła się w. kompletny przepis. Do plastrów surowej ryby dodano warzywa i zioła, które dały więcej smaku i koloru do dania. Dodano również oliwę z oliwek i sok z cytryny, aby nadać potrawie więcej smaku.
Tatar z łososia jest obecnie bardzo popularnym daniem w całej Europie, a nawet na świecie. Uważany jest za jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań rybnych.