Mówi się, że przepis powstał ze świeżych warzyw i resztek makaronu. Z biegiem lat minestrone stała się bardzo popularnym daniem we Włoszech i na całym świecie. Jest znane z tego, że jest pożywne, niedrogie i łatwe do przygotowania. Obecnie istnieją setki różnych odmian minestrone, z których każda ma swój własny, niepowtarzalny i zróżnicowany smak.
Składniki dla 4 osób
-500g pomidorów pokrojonych w kostkę
– 2 marchewki, pokrojone w kostkę
– 1 cebula, posiekana
– 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
– 200g gotowanej białej fasoli
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 litr wywaru warzywnego (gorącego)
– 1 łyżeczka soli
– mielony czarny pieprz do smaku
– 50g makaronu lub innego krótkiego makaronu
– Tarty parmezan, do podania w razie potrzeby
Etapy przygotowania.
1. W dużym rondlu podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu i podsmażaj cebulę i czosnek przez 3 minuty.
2. Dodaj pomidory, marchew i zielony pieprz i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
3. Dodaj gorący bulion i białą fasolę i doprowadź do wrzenia.
4. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
5. Dodaj makaron i gotuj przez 8 minut, aż będzie al dente.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z posypką ze świeżo startego parmezanu, jeśli chcesz.