Jego lekka i puszysta konsystencja oraz smak miękki i pyszny sprawiają, że jest to idealny przepis na specjalne okazje lub na prosty i pyszny deser. Oto jak go zrobić.
Składniki dla 4 osób
- 250 g mąki
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 150 g miękkie masło
- 30 cl mleka pełnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilia
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Etapy przygotowania.
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. W misce wymieszaj mąkę i drożdże. Dodać jajka, cukier i miękkie masło i wymieszać.
3. Stopniowo dodawaj do mieszanki całe mleko, aż uzyskasz m.in. gładkie i jednolite ciasto.
4. Rozdzielamy masę na dwie równe części, w jednej dodajemy gorzkie kakao, a w drugiej ekstrakt waniliowy.
5. Wlej ciasto na przemian pastą waniliową i czekoladową do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy i piec przez około 40 minut.
6. Gdy ciasto będzie już upieczone, wyjmij je z formy i wstaw do piekarnika. pozostawić do ostygnięcia na drucianym stojaku przed podaniem.
Geneza przepisu na ciasto marmurkowe
Ciasto marmurkowe to bardzo stary przepis sięgający końca XIX wieku. Uważa się, że został wymyślony przez francuskiego kucharza, który wpadł na pomysł dodania kakao do części ciasta, aby stworzyć pyszny, wilgotny, a zarazem chrupiący deser. W rezultacie powstał mieszany tort warstwowy, czyli „marmurkowy”, który stał się bardzo popularne w ostatnich dekadach.
Tort marmurkowy jest ceniony za. bogaty i niepowtarzalny smak oraz za kontrastową teksturę. Jest również bardzo łatwy w przygotowaniu i dostosowaniu do indywidualnych gustów. Jest bardzo popularny we Francji, ale także w pozostałych częściach świata.
Dziś tort marmurkowy jest obowiązkowym deserem, który zachwyca zarówno młodych, jak i starszych. Jest spożywany przy każdej okazji i może być jedzony po prostu lub z bitą śmietaną lub świeżymi owocami.